Cutiuta GSM vs. Pix GSM - ce sa aleg?

Una dintre cele mai dese intrebari pe care le primim de la voi este "Ce este mai bun, pixul cu cartela SIM sau cutiuta GSM? Ce ma sfatuiti sa iau?". Nu putem da un raspuns in favoarea unuia dintre cele doua modele, pentru ca desi principiul de functionare este acelasi, fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Iti prezentam mai jos o lista cu acestea, pentru a iti fi mai usor sa alegi modelul potrivit pentru tine.

Pixul GSM 

Avantaje:

- este cel mai usor de folosit sistem de copiat, fiind foarte usor de camuflat. Nu este nevoie sa il ascunzi, il poti folosi pentru scris sau il poti lasa pe banca fara sa dea de banuit nimanui.

- este un sistem de copiat relativ nou pe piata, nu sunt multe persoane care stiu despre el si de aceea este mai sigur

- microfonul este asezat in partea de sus a pixului, ceea ce face ca soptitul subiectelor sa fie mult mai usor decat in cazul celorlalte sisteme de copiat. Este suficient sa apropii pixul de gura si sa soptesti usor.

Dezavantaje:

- avand dimensiuni reduse, antena ce transmite sunetul catre casca are dimensiuni mai mici decat in cazul altor sisteme, acest lucru facand ca distanta de operare intre pix si casca sa fie undeva la maxim 30cm. Este o distanta suficienta insa in cazul in care scrii cu pixul si ai casca in urechea dinspre mana cu care scrii sau daca tii pixul in buzunarul de la piept si casca pe aceeasi parte cu buzunarul.

- autonomia de 2,5 ore, desi este suficienta pentru majoritatea examenelor standard de 2 ore, poate fi prea mica in cazul examenelor mai lungi sau in cazul in care ai doua examene unul dupa altul.


Cutiuta GSM

Avantaje:

- transmisie a sunetului catre casca mult mai puternica decat in cazul pixului GSM. Poti tine cutiuta chiar si in buzunarul de la pantaloni si vei auzi in casca.

- autonomia ridicata, de pana la 4,5 ore, deosebit de utila in cazul in care ai doua examene unul dupa altul fara pauza intre ele

- butoane pentru controlul volumului - spre deosebire de pixul gsm, cutiuta prezinta doua butoane, + si -, pentru reglarea volumului in casca

Dezavantaje:

- este mai greu de ascuns, trebuie lipita pe piele undeva in zona pieptului sau tinuta in buzunarul camasii. Trebuie sa ai in vedere totusi locul unde o asezi pentru ca va fi nevoie sa soptesti subiectele iar microfonul se afla pe cutiuta.

- spre deosebire de pix, va fi un moment dificil daca este gasita de supraveghetor. Daca un pix este ceva obisnuit la un examen, o cutiuta cu o cartela SIM vizibil introdusa in ea nu este ceva chiar uzual si este destul de evident la ce foloseste.


Dupa cum poti observa, miniaturizarea aduce cu ea si unele dezavantaje. In cazul pixului, o dimensiune redusa aduce cu sine autonomie mai mica (bateria fiind, evident, mult mai mica) si semnal mai slab catre casca din cauza antenei. Pixul ramane totusi unul dintre cele mai vandute sisteme de copiat, tocmai din cauza dimensiunilor reduse si a usurintei in utilizare. Cutiuta GSM este mai buna ca autonomie si semnal insa iti va pune la incercare creativitatea pentru a o ascunde intr-un loc optim.